Carnavalsvereniging de Eileuvers

66 jaar Eileuvers

Het is 17 februari 2023. Duizenden mensen, jong en oud, hebben zich verzameld op de Grote Markt in Zwolle. Er wordt gelachen en gezongen. Mensen gaan uit hun dak. Vrienden halen herinneringen op aan het carnaval van eerdere jaren. Het is laat, middernacht, maar zij zijn er weer bij als het Eileuversnest op deze prominente plek wordt opgezet. Het is traditioneel het teken dat de carnavalsdagen van start gaan en dat de Eileuvers er klaar voor zijn. Zwolle is de komende dagen Sassendonk en de sleutel van de stad is in handen van de Stadsprins.

Het is een bijzonder carnaval. Carnavalsvereniging De Eileuvers bestaat 66 jaar. Goed voor een jaar lang jubileumactiviteiten. Met als een van de hoogtepunten op 4 februari 2023 een groot jubileumfeest. Een feest waarvan de voorbereiding volop loopt. Een feest dat je niet wil missen. Ben jij erbij?

Historie
Van oorsprong is het carnaval een omkeringsritueel. Maatschappelijke rollen worden omgedraaid. De hiërarchie in de maatschappij, de notabelen, de gevestigde orde, dit alles wordt op de hak genomen. Juist door daar een andere hiërarchie tegenover te zetten met een Hoogheid, een Raad van Elf en meer. Daarmee krijgt iedereen een spiegel voorgehouden en worden grenzen weggenomen. Tijdens carnaval mogen de gebruikelijke maskers af en mag je zijn wie je wil. Iedereen is gelijk. Zuid-Nederland staat bekend om haar lange carnavalstraditie, ook boven de rivieren groeiden sommige plaatsen uit tot echte carnavalssteden, zoals Oldenzaal en Zwolle. Het carnaval in Zwolle, in carnavalstijd Sassendonk geheten, ontstond in de jaren 50 van de vorige eeuw. Eind 1956 was er binnen de Rooms Katholieke Sportclub Zwolle een groep jongeren die zich inzette voor een jaarlijkse feestavond in een andere vorm, ze dachten aan een gekostumeerd carnaval. De eerste feestavond op 3 maart 1957 werd een groot succes. Uit de ontstane carnavalscommissie komt later, in 1962, de Carnavalsvereniging De Eileuvers voort. Deze naam was al eerder bedacht. De eileuver (de ooievaar), zo luidde de motivatie, is een vogel die met veel geklepper komt en gaat, gelijk de seizoenswisselingen. Zo is het ook met carnaval.

Sassendonk
Zoals Den Bosch Oeteldonk is, zo is Zwolle tijdens carnaval Sassendonk. Deze naam werd in 1971 voor het eerst door Prins Mans I van de Eileuvers genoemd. Zijn leus “Een Eileuver heeft een goede dronk, want hij woont in Sassendonk” viel zo in de smaak dat meer dan 50 jaar later Zwolle nog steeds Sassendonk heet tijdens het carnaval. Het Sassendonks carnaval is heel bijzonder. Het is een intiem carnaval, je maakt er vrienden voor het leven. Wat het carnaval in Zwolle verder onderscheidt is dat er enorm veel werk wordt gemaakt van de kostuums. Vriendengroepen kleuren op die manier het carnaval onder de Peperbus en maken het speciaal. Carnavalsvierders leven voor het carnaval, het is een grote uitlaatklep, iedereen is gelijk. Dat is de emotie van het carnaval. Dat is het belang van carnaval. Je moet erbij zijn om dit gevoel te kunnen bevatten. Met ook een intocht, optocht, senioren- en kindercarnaval is het carnaval sterk geworteld in Zwolle.

Jubileum
Elf is een gek getal, 66 is minstens zo gek. En goed voor een bijzonder jubileum. In het seizoen 2022/2023 organiseert Carnavalsvereniging De Eileuvers verschillende jubileumactiviteiten. Denk aan een jubileumtentoonstelling over de rijke geschiedenis van Carnavalsvereniging De Eileuvers. Aan een buitengewone hofvergadering, het ontwikkelen van een jubileumlogo en een jubileumboek. Uiteraard worden sponsoren in de watten gelegd met een sponsorwervingsdiner. Spraakmakend wordt de grote feestavond in Theater De Spiegel op 4 februari 2023. Met livemuziek in verschillende zalen en foyers. Ook komt er een première van een professionele filmdocumentaire met historische beelden en een interessante kijk achter de schermen van het Sassendonkse carnaval.
Het bestuur van Carnavalsvereniging De Eileuvers nodigt u van harte uit voor ons spetterende jubileum feest! Het bestuur, Prins Libra I, Jeugdprinses Maeghan I en hun adjudanten nodigen iedereen die hierbij aanwezig wil zijn uit om een kaartje te kopen voor deze feestelijke avond. We ontmoeten u graag in Theater de Spiegel om deze bijzondere gelegenheid met ons te vieren.

Het feest start in de grote zaal waarna we verder feesten in de foyer. U wordt deze avond getrakteerd op een lange lijst aan muzikale hoogtepunten zoals Coverband LEAD, Rik Elings & Barbara Lok, Raymond Smit, Martijn Fischer en Mike Appelhof!

Goed nieuws voor de trouwe bezoekers van het Seniorencarnaval. Na afloop van het programma in de grote zaal bent u van harte welkom in vintage style café ‘De Soos’. Hier kunt u gezellig kletsen met vermaak en muziek uit de oude doos en genieten van een hapje en drankje. De commissieleden van het Seniorencarnaval proosten graag met u!

En ook aan de jeugd wordt gedacht met onze Silent Disco met DJ Sporie Verdorie! maar hier misstaat een ouder iemand ook niet, “je bent zo jong als dat je je voelt”.

Praktische informatie:
Feestavond 66 jarig jubileum Carnavalsvereniging De Eileuvers
 
  • - Zaterdag 4 februari 2023
  • - Foyer open om 19.00 uur, zaal open om 20.00 uur
  • - Start programma om 20.15 uur, einde feest om middernacht
  • - Theater de Spiegel, Spinhuisplein 14 te Zwolle
  • - Entreeprijs €17,50 inclusief 3 consumpties

Kaartverkoop vanaf 24 november 2022 via Zwolse Theaters (zwolsetheaters.nl). De consumptiemuntjes ontvangt u 4 februari bij de entree op vertoon van uw ticket. Eventuele vragen kunnen worden gesteld aan Sander Dol via sander@sanderdol.nl