Carnavalsvereniging de Eileuvers
12 Nov 2021

In Memoriam Ben ten Koppel

In memoriam Ben ten Koppel

08-08-1927
10-11-2021

Bekijk mijn vingers maar
Ik ben een Zwollenaar.


Op 10 november j.l. overleed op 94 jarige leeftijd Ben ten Koppel.
 
Ben kwam uit een katholiek gezin die een smederij runden aan de Hoogstraat. Als jongeman was Ben lid van een katholieke vereniging zoals dat gewoon was in de tijd. Vanuit die verenigingen werd het idee geopperd om gezamenlijk carnaval te vieren. De Ca-Co (carnavals-commissie) stuurde aan op een gezamenlijk feest.
 
Dit is tevens de aanzet geweest om te komen tot een vereniging de Broederschap die later CV. De Eileuvers vormden. Bij carnaval staat de Prins in het middelpunt van het feest, Ben ten Koppel werd in 1957 gevraagd om op te treden als Prins. Onder de naam Bennos I ging hij als eerste Prins van de Eileuvers de geschiedenis in.                               
 
In het jaar 1959 was Ben bereid om voor de tweede maal de rol van Prins carnaval te vervullen. (Bennos II) Ben ontwikkelde zich als een verenigingsmens, was een aanjager en niets was hem te dol. Hij was vele jaren President van de Raad van 11, lid van de Ochtendbloazers en de latere Pärremetaosie. 
 
Ook was hij gewaardeerd lid van de hofzangers samen met zijn echtgenote Mieke. Maar ook zijn creatieve inzet met het lasapparaat zoals de Eileuverpaal voor het nest en de gestileerde Eileuver en vele andere constructies voor optochten op Koninginnedag en carnaval.
 
Ook het paard, van Sinterklaas de schimmel van de fam. ten Koppel, leidde hij met kordate hand door de smalle straten van Zwolle met zo af en toe achterom kijkend van Sint (Vorst Mans) zit U er nog wel op.
 
Op 15 september tijdens de viering van het 22 jarig jubileum van de CV de Eileuvers  is Vorst Bennos benoemd tot Erelid, ook is hij Grootofficier in de orde van de Gouden Eileuver.
 
Ben was een levensgenieter pursang met een groot hart voor het Sassendonkse Carnaval. Ook was hij een familieman met een zorgtaak. De zorg voor Mieke zijn vrouw en grote liefde.
 
Na het overlijden van Mieke en zijn verhuizing naar de Kievitsbloem was het vuur in hem dovende. Een creatieve geest die Sassendonk kleur gaf is van ons heen gegaan. Met diep respect zullen wij Vorst Bennos gedenken.
 
Wij wensen de kinderen, kleinkinderen en familie veel sterkte met dit grote verlies.

Ben ten Koppel