Carnavalsvereniging de Eileuvers
19 feb 2024

Bé Neef ontvangt Gouden-Perron-Fluit

Bé Neef
Orde van de Gouden-Perron-Fluit

Het Carnaval vroeger in Zwolle, sinds 1971 tijdens carnaval omgedoopt tot Sassendonk, wordt zoals Prins Jono I dat vroeger omschreef gekleurd door de schilderijtjes die carnavalsvierders individueel en in groepen uitbeelden tijdens de carnaval. Zij worden voorgegaan door onze Jeugdstadsprinses en Prinses der Eipiepers en onze Stadprins en Prins der Eileuvers die het carnaval samen met alle Prinsen en Prinsessen van alle andere carnavalsverenigingen uit Sassendonk en Hattem. Daarnaast zijn en waren er altijd vele activiteiten zoals Spiekers op laag water zoeken, De Zotte Ërmeniën, de Sassendonkse Optocht, Het Concours d’ouwe Oer en nog veel meer.

Ook één van de mooie evenementen is de ontvangst van onze Jeugdstadsprins(es) en Stadsprins op perron 1 van het Station van Zwolle, hetgeen cultureel onderdeel geworden is van het carnaval in onze stad. Driekus II was de eerste Prins die deze eer te beurt viel. Daarna volgden meer dan 50 jaar vele glorieuze ontvangsten op het perron 1 van Zwolle. Het moment dat de automatische deuren van de trein opengaan is van koninklijke allure en  emotioneel voor Prins(es) en gevolg en voor het publiek dat wacht op perron 1, als dan de klanken van de Zwollenaar klinken vloeit hier en daar menige traan.

Met NS – coryfeeën als Berrie van Duuren, Rianne Renderink en Guus van de Wetering was en is Bé  één van drijvende krachten achter dit voor het carnaval in Sassendonk zeer waardevolle evenement.

Wij weten wat het betekent om zo’n intocht te organiseren. Treinschema’s moeten worden omgeleid en extra personeel moet geregeld worden t.b.v. veiligheid. Treinmachinist en conducteur, evenementbegeleiders, en management worden ingevlogen. Groot pluspunt is dat deze trein in al die jaren nog nooit vertraging heeft opgelopen bij haar aankomst op zaterdagmorgen.

Tijdens de verbouwing gevolgd door Corona was er aantal jaren geen intocht per trein. Daarna ontstond het idee dat het ook wel goed zou zijn dit zo te laten gezien de enorme inspanningen en kosten die de NS zich moeten getroosten om deze trein te laten rijden. Het is onder andere aan Bé zijn inspanningen te danken dat de directie van de NS heeft besloten dit enorme waardevolle evenement toch te blijven ondersteunen.

Wij zijn Bé zeer erkentelijk voor zijn onvermoeibare en waardevolle inzet voor dit prachtige evenement en onderscheiden hem met een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen Hoofdconducteur in de orde van de Gouden-Perron-Fluit.