Carnavalsvereniging de Eileuvers

Wie/wat zijn de Eipiepers?

Eipieper logoDe Eipiepers is de naam van het Jeugdhof (de jeugdafdeling) van de Zwolse carnavalsvereniging de Eileuvers. Waarom de naam Eipiepers? Eileuver is het Zwolse woord voor ooievaar. Een ooievaar komt uit een ei, dan is het nog maar een piepklein ooievaartje, een "eipieper" dus. Als Eipieper ben je een van de jongste leden van de Eileuverfamilie.

De baas van die gehele Eileuverfamilie is de Prins. De Prins heeft 2 adjudanten, dat zijn een soort hulpjes die ervoor zorgen dat hij niets vergeet. Ook heeft hij de Raad van 11. Dat zou je de werkers van de Prins kunnen noemen. Ieder raadslid zorgt voor een deel van het carnaval. Denk maar eens aan de optocht, de feesten, de carnavalskrant, de versieringen, het kindercarnaval en nog veel meer. Ieder raadslid heeft weer een commissie die hem daarbij helpt. Achter de Prins staat het Vorstendom: heren die allemaal al een keer Prins zijn geweest. Verder heb je o.a. nog het bestuur en de Senaat.

Carnaval is eigenlijk een beetje toneelspelen. Daarom gaan de mensen ook meestal verkleed. De Prins ziet eruit als een echte prins met prachtige kleren en een mooie muts met veren op z'n hoofd. Bij het carnaval noemen we dit een steek. Aan die veren kun je zien hoe deftig de Prins is. Je noemt hem "Hoogheid". De mensen om hem heen zien er ook heel deftig uit.

Natuurlijk vierden kinderen vroeger ook carnaval, maar het leek ons leuk om ook met het spel mee te doen, dus met een eigen Jeugdprins(es) met adjudanten, een eigen Raad van Elf en echte Dansmariekes. En al die jongelui bij elkaar noemen we de Eipiepers, het Jeugdhof van de Eileuvers.

Elke Sassendonker (Zwolle heet tijdens de carnaval Sassendonk) heeft als lijflied "De Zwollenaar"; wij Eipiepers hebben ook nog het Eipieperlied. Je ziet het, als Eipieper ben je echt een waardig lid van de familie.

Eipieperlied:
Waar is mien Pieper dan
Mien Eipiepertje dan
Van pieper de pieper de pieper de pieper en
Kiek es wat ie kan De Eileuver die lacht wat
En zegt met veel plezier
Mien kleine Zwolse Piepertjes gaan lekker aan de zwier
En pieper de pieper de piep
Ja pieper de pieper de piep
Van pieper de pieper de pieper de pieper
Ja, hoor es hoe die piept!
De Eileuver die lacht wat
En zegt met veel plezier
Mien kleine Zwolse Piepertjes gaan lekker aan de zwier