Carnavalsvereniging de Eileuvers
18 feb 2017

Het Sassendonkse Spiekervissen

Weer terug in Sassendonk!

Tijdens het Kindercarnaval van de Eileuvers in Bloopers, zondagmiddag 26 februari vanaf 14.11 uur, voor iedere feestneus van 4 tot 12 jaar:

*HET SASSENDONKSE SPIEKERVISSEN*

Wie wordt uitgeroepen tot Spiekerkoning of Spiekerkoningin 2017? Jeugdprinses Indy zal de prachtige bokaal overhandigen. Vanzelfsprekend volgt daarna een eervolle rondgang op de draagstoel in Sassendonk.

Terug naar de oorsprong Jaren geleden toen Tuin van Eekhout ( tuin van villa Eekhout) of Park Eekhout nog een vijver had, werd deze vijver door de CV de Eileuvers gebruikt voor het zgn. ‘Spiekers zuuken op laag water”, beter bekend als spiekervissen. De historische oorsprong ligt in het feit dat vroeger scheepstimmerlui bij laag water (eb) (dure) spijkers moesten zoeken die tijdens het werk in het water waren gevallen! Later heeft het de betekenis gekregen van “zeuren en pietluttigheden naar boven halen”. Op dinsdagmiddag van het carnaval stonden dus vele kinderen met een hengel met magneet rondom de vijver om zoveel mogelijk spijkers te “vangen”. Midden in de vijver was dan altijd de gestileerde Eileuver op een sokkel geplaatst. Voordat er gevist mocht worden, werd onder het spelen van De Zwollenaar door raadsleden in pak (maar wel met lieslaarzen aan) heel veel spijkers in de vijver gegooid. Na het startschot was het vissen geblazen en degene die de meeste spiekers had gevangen werd feestelijk uitgeroepen tot Spiekerkoning of Spiekerkoningin. Als uiterlijk eerbetoon werd hij of zij op een hoge draagstoel geplaatst en vervolgens op de schouders van de leden van de raad van 11 in optocht, met de kapel voorop, naar de grote markt gedragen. Daar werd dan onder het Eileuversnest nogmaals de Zwollenaar gespeeld. De prins daarentegen moest dan lopen. Helaas is de vijver in park Eekhout gedempt en verdween het fenomeen Spiekervissen van het Sassendonkse podium. Gelukkig wordt deze historische carnavalstraditie weer toegevoegd aan de carnavalsactiviteiten in Sassendonk.