Carnavalsvereniging de Eileuvers
26 Apr 2021

Vorst Kinne I ontvangt lintje.

Sander Dol (Vorst Kinne I) is horecaondernemer met passie voor cultuur. In zijn restaurants in Zwolle trok hij in de loop van de jaren alle creatieve registers open. Van de Eetkamer van Zwolle - met mediterrane keuken en ruimte voor kunst - en het vernieuwende concept van Xanders Bazaar in het historische Hopmanshuis tot het theaterrestaurant Koperen Kees: Sander Dol is een creatieve ondernemer die zijn nek durft uit te steken en steeds op zoek is naar nieuwe uitdagingen.
 

 

De combinatie van cultuur, ontspanning en goede catering blijkt een gat in de markt. Het leidde onder andere tot de formule van het Thorbeckegrachtfestival. Ruim acht jaar lang een begrip in Zwolle. Recent zette hij het concept ‘Winters Zwolle’ op, dat in korte tijd ook grote bezoekersaantallen opleverde van binnen en buiten de stad. De door hem geïnitieerde festivals, evenementen, voorstellingen en andere culturele projecten zijn verankerd in het culturele aanbod van Zwolle en kunnen rekenen op grote belangstelling.

Zo is hij onder andere de grondlegger van het huidige Stadsfestival dat in 2009 begon als het Thorbeckegrachtfestival met een uitgebalanceerde mix van nationaal en lokaal talent. Het evenement werd behalve een muziekfestival ook de eerste Zwolse Uit Markt. Sander Dol zocht daarvoor de samenwerking met Odeon de Spiegel Theaters, poppodium Hedon en Conservatorium ArtEZ. In 2016 treedt Sander Dol toe tot het bestuur van de Horeca Evenementen Stichting Zwolle (HESZ). Met het bredere aanbod komen meer ondernemers aan bod en trekken de evenementen een breder publiek van binnen en (ver) buiten Zwolle.
 

 
Sander Dol speelt ook een belangrijke rol in het Zwolse carnaval. Met zijn humor en creativiteit, respect voor traditie en oog voor vernieuwing is hij een aanwinst voor CV De Eileuvers, de grootste carnavalsvereniging van Zwolle en grondlegger van het carnaval in de stad. Ook het alom gewaardeerde carnavalsconcert zet hij met nieuw elan voort. In 2019 is Sander Dol benoemd tot voorzitter van de jubileumcommissie van de Eileuvers. Het is zijn missie het 66-jarig bestaan van de vereniging in 2023 tot een geslaagd evenement voor jong en oud in de hele stad te maken.


Cultureel ondernemer Sander Dol uit Zwolle Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Burgemeester Snijders reikt in Zwolle tien koninklijke onderscheidingen uit