Carnavalsvereniging de Eileuvers
26 Jul 2022

In memoriam Gerrit van der Kooy

In memoriam Gerrit van der Kooy
(geb. 26 dec 1949 / overl. 26 juli 2022)

'Het is niet de weg die je gaat, maar het spoor dat je achter laat!'

Gek op kermis, circus, carnaval en het café. Gek om zo te beginnen. Maar zo was en is onze vriend en Vorst Obelix I, Gerrit van der Kooy. Gerrit wilde geen lofuitingen na zijn dood. Oke, dan maar gewoon een nuchtere opsomming van wat hij allemaal was en deed: parlementair journalist bij de TROS (radio programma Kamerbreed), columnschrijver bij De Swollenaer (Papje), Jubileumprins der Eileuvers en Stadsprins van Sassendonk (2000-2001), Vorst van het Vorstendom der Eileuvers, Voorzitter van de Eileuvers, Voorzitter van de raad van Journalisten Europa, Voorzitter van de raad van journalisten Nederland, Voorzitter van de Woonkoepel SWZ, Ridder in de orde van Oranje Nassau, Voorzitter van het Thorbeckegrachtfestival, Voorzitter Stichting Even doen, Raadslid in Zwolle voor de VVD, bijzondere buurman & bovenal een fantastische vriend. Nou niks geen lofuitingen of veren in de bips maar gewoon een opsomming van taken en functies.

De bel klinkt, de bootjes varen en de pluim valt, het reuzenrad in volle kleuren werpt zijn schaduw op de Peperbus. Zomerkermis in de stad. Op markten prijzen kooplui hun producten aan. Je ruikt het zaagsel van de piste, clowns, jongleurs en acrobaten stelen de show. Circus Krone of Sarrasani het maakt niet uit er is reuring in de stad. Vermaak en vertier ze horen bij een Hanzestad. Zo ook de carnaval. Gerrit hield van reuring en vermaak. Gerrit van der Kooy Oelewapper en Eileuver is een verenigingsman.

Begin jaren 80 werd Gerrit gevraagd de Commissie Carnavalskrant te versterken i.v.m. zijn journalistieke ervaringen. Als snel volgde zijn benoeming in de bestuursraad van de Eileuvers met in z’n portefeuille het Eileuver-Ei, het huisorgaan van deze club en public relations. Na de bestuursraadperiode werd Gerrit in de nieuwe bestuursstructuur President van de raad van Elf. Daarna volgde het voorzitterschap der vereniging. Deze functie heeft hij elf jaar vervuld. Toen Gerrit bedacht, nu kan ik het kalmer aan gaan doen en zelf weer lekker carnaval te vieren zonder plichtplegingen, werd hij gevraagd voor het hoogste ambt. In het seizoen 2000/2001 kwam hij uit het nest als Prins Obelix, Eileuverprins en Stadsprins van Sassendonk om ons voor te gaan in ons 44 jarig jubileumjaar. De jaren erna genoot hij als Vorst Obelix dubbel. Met het instellen van de Obelix prijs een prijs voor mooist verkleedde Sassendonker, ook de Sassendonkse Catwalk en Concours de Ouwe oer kwamen uit zijn koker.

Gerrit was nooit zenuwachtig, maar als z’n moeder ging optreden in de Buut was er maar één met klamme handjes en dat was haar Gerrit. Een ander gegeven is club Sas waar hij samen met Sander Dol één van die Sassendonkse schilderijtjes neerzet. Serieuze momenten zijn er ook zoals de Lezingen over Carnaval in het historisch Centrum samen met Vorst Wilm en Het Stadsdebat van Peper en Zout over Carnaval. Vorst Obelix was van traditie en historie, geen heden zonder verleden.

Gerrit Levensgenieter pur sang ook al waren de laatste jaren broos. Een markante man en meester van het leven is van ons heen gegaan.

Vaarwel Vorst Obelix
 
Gerrit van der Kooy
Gerrit van der Kooy ZwolleGerrit van der Kooy Sassendonk Gerrit van der Kooy EileuversDoor Willem Klein Heerenbrink (Vorst Wilm I)
en Sander Dol (Vorst Kinne I)