Carnavalsvereniging de Eileuvers
23 feb 2023

Ilona de Rijke Orde van verdienste in Goud.

Ilona de Rijke
Orde van verdienste in Goud.

De Carnavalstent – beter bekend in Sassendonk als de Tent - is niet meer weg te denken uit het Zwolse carnaval. Vorig jaar hebben we het tijdens het “kleintje carnaval” direct na de opheffing van de 1,5 meter maatregel en alle andere coronamaatregelingen gezien hoe druk het wordt in de Sassendonkse horeca zonder deze Feesttent.
 
In de Tent organiseert de Eileuvers alweer vele jaren het Concours d’Ouwehoer en dit jaar voor het eerst Sassendonk in Beweging. Natuurlijk is ook het optreden van Ronnie Ruysdael (ongeveer om 19.11 uur) op de carnavalsmaandag legendarisch. Het College B&W houdt hier altijd haar receptie na de sleuteloverdracht en trakteert dan op het Sassendonkse blauwe handje. Verder bracht Ilona diverse (gesponsorde) drankjes aan het bestuur en College wat het defilé van de optocht afnam. We kunnen rustig stellen dat haar Tent inmiddels tot het erfgoed van het carnaval in Sassendonk hoort.
 
Vele jaren hebben we hier de prijsuitreiking van de Sassendonkse Optocht mogen organiseren. Helaas is dat door het steeds populairder wordende carnaval in Sassendonk niet meer mogelijk door de toenemende druk op deze Tent. De vraag na een 2e carnavalstent neemt toe en daar zet Ilona zich dan ook voor in. Zoals zij zich altijd inzet voor het carnaval in Zwolle. De laatste jaren ook heel actief als voorzitter van het carnavalscluster binnen de HESZ en daarmee ook deelnemer aan het Gemeenschappelijk CarnavalsOverleg (GCO) namens de Zwolse horeca.
 
Ilona zet zich ook in voor andere zaken die tot het erfgoed van Zwolle behoren, zoals het Zwolse balletjeshuis. In 1845 startte J. van der Kolk hier met de productie van de Zwolse Balletjes in de stekenbakkerij die hij in de kelder van het monumentale pand van een voormalige kruidenier installeerde. De “steek” – niet te verwarren met wat sommige hofleden van de Eileuvers op hun hoofd dragen – is de benaming van een ambachtelijk gemaakt snoepje, gestoken uit suikerdeeg.
 
Op 17 november 2012 heeft Ilona de Orde van Verdienste in Zilver ontvangen. Nu 11 jaar later heeft de vereniging gemeend deze te verzwaren. Als waardering voor haar onverminderde inzet in het Sassendonkse carnaval en het erfgoed van onze mooie Hanzestad verleent de vereniging aan Ilona de Rijk de Orde van verdienste in Goud.