Carnavalsvereniging de Eileuvers
25 jan 2023

Peter & Gerrit Orde van de Gouden Snavel

Peter de Jong & Gerrit van der Kooij
de Orde van de Gouden Snavel

Al 66 jaar vieren we het Carnaval in Zwolle. Op 15 april 2002 startte weekblad De Swollenaer met de zogenaamde horecapagina’s in het hart van het weekblad. De pagina’s bestonden uit een advertentiepagina en een horeca-informatiepagina.

Kloppend hart van deze horeca-informatie en wetenswaardigheden was de drie-eenheid van Jan Boertien (fotograaf), Peter de Jong (journalist) en Gerrit van der Kooij (journalist en columnist alias ‘Papje’). Gezamenlijk hadden de 3 heren elke week overleg om te plannen wat er in de komende weken die zouden volgen geplaatst, c.q. vermeldt zou moeten worden. Voor menigeen waren en zijn dit de eerste pagina’s die opgezocht werden en worden alvorens de rest van de krant de lezen.

Op carnavalsgebied hadden alle 3 hun tentakels in het carnaval. Niet in de laatste plaats omdat de Swollenaer al vele jaren sparringpartner en producent is van de Sassendonkse Carnavalskrant. Steevast werd ook een interview met onze stadsprins gemaakt en werd er rondom carnaval zeer veel aandacht besteedt aan het Sassendonkse carnaval.

De foto’s van Jan, de teksten en interviews van Peter en de Column ‘Papje’ van Gerrit waren altijd een feest der herkenning en een waardig informatiekanaal voor een ieder. ‘Waren’!, want helaas is op dit moment alleen Peter de Jong overgebleven omdat Jan en Gerrit zijn overleden. Waardig en standvastig zet Peter de Jong zijn en als het ware hun werk voort, en hopelijk nog zeer lang.

De Eileuvers vonden het daarom tijd voor een eerbetoon, een blijk van waardering en wat ons betreft een ‘grote veer op de muts’ van postuum Gerrit van der Kooij en Jan Boertien, en als vertegenwoordiger van deze geschiedenis en de toekomst persoonlijk aan Peter de Jong.

De Eileuvers hebben voor deze gelegenheid een zeer bijzondere onderscheiding geselecteerd die slechts aan een aantal zeer prominente personen is uitgereikt. Mede door jullie heeft het Zwolse carnaval ook regionaal en landelijk meer bekendheid gekregen. Om al dit verbale vermogen en deze inzet te waarderen verleent de vereniging jou live en postuum Gerrit en Jan de Orde van de Gouden Snavel.



Foto Pedro Sluiter