Carnavalsvereniging de Eileuvers
12 feb 2023

Stroomberg Ridder in de orde van de Bronzen Eileuver

Stroomberg is al vele decennia een vaste locatie voor de Eileuvers. Hier is menig besluit, verandering en diepgaand gesprek gevoerd door diverse geledingen van de Eileuvers. Nog steeds houdt het Vorstendom hier hun maandelijkse Vorstenproat en vergadert het algemeen bestuur van de Eileuvers hier over het reilen en zeilen van de vereniging. Hier kunnen de grootste geheimen worden besproken zonder dat het vooraf naar buitenkomt. Op geheel eigen wijze kunnen we daar altijd terecht en wordt vertrouwelijkheid gewaarborgd. Dit werd in 2014 beloont met de orde van Verdienste in Goud.

Ook in en na het Coronatijdperk waar de personeelstekorten enorm zijn wordt er gezorgd dat Stroomberg speciaal open is. De immer geroemde huiskamersfeer met de traditionele kleedjes op tafel en het biljart in de hoek zijn hier een goed voorbeeld van. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Jan Hein en Lianne Mensink. Inmiddels de derde generatie die sinds 2013 de cafe-slijterij runnen. Zij doen dit met persoonlijke aandacht en staan iedereen te woord. Daarnaast runnen zij nog vijf Slijterijen en worden beide geroemd om hun kennis van de drankjes die verkocht worden aan de toog. 

Een aderlating is de wijziging van de route voor de carnavalsoptocht. Jarenlang eindigde de optocht voor Stroomberg. Muzikaal werden de deelnemers hier de optocht uitgeblazen. Later maakte de traditionele instrumenten plaats voor digitale muziek maar daar leed de sfeer nimmer onder. Deze sfeer proeven is nog altijd mogelijk, ga tijdens de avondvierdaagse bij Stroomberg een drankje nuttigen en je waant je terug in de tijd van carnaval op de Brink.

Café Stroomberg is een begrip in Zwolle maar zeker ook voor de Eileuvers en Sassendonk! Mogelijk daarom is Stroomberg buiten de carnavalsdagen wel net zo belangrijk als tijdens carnaval zelf.

De Eileuvers vonden het daarom tijd worden voor een eerbetoon aan de huiskamer van de Eileuvers, Sassendonk en alle andere dagen van het jaar, de stad Zwolle. Wij zijn trots jullie te mogen benoemen tot Ridder in de orde van de Bronzen Eileuver.