Carnavalsvereniging de Eileuvers
16 jan 2023

Wichert Ridder in de Orde van de Bronzen Eileuver

Wichert aan 't Rot
Ridder in de Orde van de Bronzen Eileuver

Wichert is woonachtig in Westenholte aan de Zalkerdijk en ontpopt zich als een verantwoordelijke burger en inwoner van deze wijk en dijk en tevens als een groot carnavalsliefhebber. Zo was hij nauw betrokken carnavalsvereniging de Knienebelters, waar hij zelf Prins (Enkie) was in 1991. Een bijzonder carnavalsjaar waarin er door de Golfoorlog geen Sassendonkse optocht was. Tevens is hij President geweest van diverse andere Hoogheden bij de Knienebelters, waaronder in 1998 als eerste ook als duo samen met zijn zoon Arjan.

In carnavalvierend Zwolle was hij verder bekend van zijn buutredens als Enkie van der Zalkerdiek. Tevens was hij als kaasboer een jarenlange trouwe sponsor van het Seniorencarnaval. Hiervoor heeft hij in 1991 de Orde van Verdienste in Zilver ontvangen. Hij ontving ook de titel Prominent in 1996 van carnavalsvereniging d’Oelewappers en niet alleen om zijn carnavalsbijdrage.

Wichert is een sociaal zeer betrokken Zwollenaar. Iemand die als een soort ‘luis in de pels’ van de gemeente misstanden signaleert in zijn wijk en stad aan de bermstrook, weg, afvalproblematiek bij recreatie en zo verder. Hiervoor hoeft hij geen burgerraadslid te zijn om dit kenbaar te maken aan de hele stad. Daar heb je tegenwoordig ook social media voor.

Na zijn vele actieve jaren in het Zwolse carnaval is Wichert zich in het bijzonder gaan inzetten voor de senioren. Met diverse acties zet hij zich actief in tegen de vereenzaming en organiseert hij live-muziek, entertainment met hapjes en drankjes om zo de senioren in Zwolle toch een mooi stukje plezier te geven. Zelfs een corona-crisis biedt hij op unieke wijze het hoofd met draaiorgels en live optredens van Harm Wolters.

Als waardering voor alles wat hij voor het carnaval heeft betekend en als dank voor zijn aanhoudende vrijwillige inzet voor de samenleving als vrijwilliger bij PEC Zwolle, columnist voor de Herbergkrant, voorzitter vrienden WEW en in het bijzonder zijn zorg en aandacht voor de (oudere) medemens in onze mooie Hanzestad benoemt carnavalsvereniging de Eileuvers Wichter aan ’t Rot tot Ridder in de Orde van de Bronzen Eileuver.