Carnavalsvereniging de Eileuvers
16 jan 2023

Wijnand Akkerman Hanzenar

Wijnand Akkerman
Hanzenar

Wijnand Akkerman sr. bekent als de Hanzeman van de Hanzestad Zwolle. Wijnand zet zich al meer dan veertig jaar in voor het gedachtengoed van de Hanze. De oude Hanze, maar vooral de Hanze nieuwe tijd.

De Hanzedagen nieuwe tijd werden door Zwolle in 1980 nieuw leven in geblazen. Samen met Fred Pfeifer en Co Hasselt heeft hij aan de wieg gestaan van dat hernieuwde treffen. Als snel volgden andere Hanzesteden om de Hanzedagen nieuwe stijl te organiseren.

Wijnand is dan een van de vele afgevaardigden die de Hanzestad Zwolle vertegenwoordigd. Hij bezoekt beurzen om de Stad Zwolle te promoten, ook is hij betrokken bij het Hanzefestival en is hij actief met diverse stadswandelingen.

Vele steentjes heeft hij bijgedragen aan de commissie Hanzecarnaval om carnavalisten uit Hanze-steden met elkaar te verbroederen en de vastelaovond te vieren. De jaren 1984 tot 1994 waren hoogtijdagen van dit Hanzecarnaval.

Verder is Wijnand actief binnen de Marketing Oost en de Hanzestedenmarketing. We wonen, leven en werken in prachtige historische steden. Ruim vierhonderd jaar werkten zo’n 200 Hanzesteden samen binnen Europa. Hanzesteden zijn gevormd door de geschiedenis, gevormd door het Hanze DNA van durf en samenwerken. Met als resultaat sfeervolle steden, verbonden door water en handelswegen waar de Hanze van de middeleeuwen nog zichtbaar en voelbaar is.

Wijnand is een belangrijke schakel in het overbrengen van deze prachtige geschiedenis in Zwolle en ver daarbuiten.

Om die reden kent Carnavalsvereniging de Eileuvers aan Wijnand Akkerman sr. de onderscheiding de Hanzenar toe, die wordt uitgereikt aan personen of instellingen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het uitdragen van de Hanzegedachte in binnen- of buitenland, zowel op het gebied van historische en culturele evenementen als van sociale uitwisselingen.