Carnavalsvereniging de Eileuvers
20 dec 2023

Wim Klein Heerenbrink Hanzenar

Wim Klein Heerenbrink
Hanzenar

Wim heeft alle onderscheidingen die de Kanselarij der Orden van de Eileuvers kent al ontvangen. Tevens is hij sinds 30 november 2016 ‘Erelid’ En terecht, hij heeft een enorme staat van dienst en een enorm hart voor de vereniging. Daarnaast is hij hét Historisch geweten van onze vereniging.

Naast zijn vele activiteiten heeft hij zich de afgelopen decennia ontpopt tot een ware ‘Yves Saint Laurent’ van de Prinsenkostuums. Hij verdiept zich in historie van Narren, Prinsen, en Koningen en hun kostuums en spiegelt dit als bron van inspiratie aan ons eigen Zwolle, ons eigen Sassendonk. Dat resulteert om  de 11 jaar in oogverblindende historisch verantwoorde kostuums voor onze Stadsprins, de adjudanten, de Jeugdprins(es) en dansmariekes.

Samen met Wijnand Akkerman en een aantal anderen heeft hij zich bij het 33 jarig  jubileum enorm ingezet voor het Hanzecarnaval, is te allen tijde bezig geweest (en nog) met de historie van onze Hanzestad en haar verbondenheid met Europa.  Ook deze elementen uit de geschiedenis verwerkt hij in zijn ontwerpen en bijdrages.
 
Zo ontwierp hij voor het Gemeenschappelijk Carnavals Overleg Sassendonk, als cadeau aan de stad en het carnaval het ‘Sassendonks symbool’, een wapen doorspekt van Heraldiek, Geschiedenis, Wapenschilden en kleursymbolen van de Provincie en onze stad gecombineerd met  Sint Michaël als ridder, die het evenwicht zoekt tussen uitersten. Hij is het Symbool van verbinding tegen verharding, beschermer van het Sassendonks Carnaval. Zoekend naar het nieuwe licht, de nieuwe tijd en het beginnend leven. En met deze beschrijving en woorden legt Willem de basis voor voortzetting van het Carnaval in Sassendonk.

Vorig jaar kreeg ‘vriend’ Wijnand Akkerman de Hanzenar uitgereikt voor deze zelfde verdiensten. Het was zeer emotioneel. Willem was daarbij verkleed als Hanzekoopman. Het voelt nog als een hiaat in zijn  ‘onderscheidingen-oeuvre’ dat juist Wilm deze onderscheiding nooit zelf heeft gehad. Dat wordt hoog tijd.

De vereniging is zeer verheugd dat zij aan Wim Klein Heerenbrink vanwege zijn enorme verdiensten onderscheidt met De Hanzenar  2023.