Carnavalsvereniging de Eileuvers
8 jan 2024

Hans Kersten Orde Van Verdienste in Goud

Hans Kersten
Orde Van Verdienste in Goud

Hans Kersten is een veelzijdig man die houdt van een feestje. Of het nou zijn alter ego als Sinterklaas betreft die hij al 24 jaar speelt in Aa-landen, of dat hij zich opoffert als Piet bij de intocht van Sinterklaas in de Zwolse binnenstad, het is een en al plezier. Tijdens carnaval laat hij zich niet onbetuigd in vele fraaie kostuums. Ook laat hij al vele jaren met verschillende carnavalsmaten het publiek kennismaken met de geneugten van het rondstrooien en toewerpen van wolken talkpoeder. Daarna is een grotere lach op iemands gezicht niet denkbaarder dan de Hanselach.

Inmiddels al vijf jaar heeft Hans de vereniging gerepresenteerd in een ‘bijzondere pittige optochtcommissie’. Pittig omdat elk jaar de eisen die gesteld worden door gemeente en handhavers zwaarder, ingewikkelder en soms onmogelijk worden. Hans blijft lachen en dat is echt bijzonder en getuigt van een enorme flexibiliteit en incasseringsvermogen. Met veel verve treedt hij het ambtelijk bolwerk tegemoet en laveert met charme tussen de gestelde regels door.

Als de vereniging dan ook nog een week voor de openingsavond van het seizoen het idee opvat om een hoogwerker van 7 meter breed in te plakken op een plein waar 8.000 carnavalsvierders staan, is Hans opnieuw de beroerdste niet om bij te springen om warse ambtenaren te bewegen mee te werken. Hiervan getuigt eveneens dat hij stelselmatig zijn medewerking verleent aan organisatie, opbouw en vergunning van de SOT (Sassendonkse Optocht Tribune).

Zijn organisatietalent is ook anderen opgevallen. Zo regelde Hans op instigatie van de gemeente Zwolle zelf in 2023 ook de optocht tijdens Zwolle Pride. En dat maakt ons dan weer weer heel Pride.

Hans werd reeds in 2010 onderscheiden met de Orde van Verdienste in Zilver voor zijn toen ook al zeer gewaardeerde inzet binnen de Commissie Optocht. Bestuur en vereniging hadden toen nog niet kunnen vermoeden wat een monsterklus de organisatie van deze optocht in latere jaren zou blijken te zijn, waarin Hans de moed heeft gehad deze ‘kar’ als voorzitter te trekken.

De vereniging is Hans zeer erkentelijk voor al zijn energie, tijd, aandacht en wijsheid die hij spendeert en inmiddels de vakkundigheid die hij levert met het organiseren van deze optocht. Als erkenning voor zijn onvermoeibare inzet, diepgaande betrokkenheid, grenzeloze creativiteit en onvoorwaardelijke loyaliteit aan De Eileuvers en het Carnaval in Sassendonk, wordt Hans Kersten onderscheiden met de De Orde Van Verdienste in Goud.