Carnavalsvereniging de Eileuvers
5 feb 2024

Zwols Levenslicht: 66 jaar carnaval in Sassendonk

Zwols Levenslicht: een prachtige documentaire over 66 jaar Carnaval in Zwolle (Sassendonk).


Zwols Levenslicht: een prachtige documentaire over 66 jaar Carnaval in Zwolle. Je wordt heen en weer geslingerd tussen interviews van markante Zwollenaren, beelden van carnavalsfamilies die het carnaval in al haar faccetten beleven.

We nemen je mee naar het leven van de hofnaaister(s) die één keer in de elf jaar een nieuw Prinsenkostuum maken doorspekt met geschiedenis, traditie, humor en liefde. De spanning van het reizen van een nieuwe Prins, zijn opkomst in het traditionele ’nest’. Maar natuurlijk ook veel beelden van het Carnaval op straat, in de cafés, in de optocht. Drone-beelden afgewisseld met ’schilderijtjes-van-carnavalsvierders’ die het carnaval kleuren. We laten zien dat Carnaval Cultuur is, dat beleefd wordt tot in het diepst van de poriën van velen. Een feest van tradities, gekte, families, vriendschappen, een lach, een traan. De basis vormt de verenigingen met hun recepties in het voortraject . We zijn aanwezig bij het verdriet van Corona voor de hele wereld, maar ook voor ’t carnaval. Kortom, een film die als je houdt van Zwolle, wellicht van Sassendonk, gezien moet hebben. Een ‘pareltje’ van liefde, plezier, respect en ook gewoon ‘lol’.

Een film geproduceerd door Sander Dol (St. Culturele producties Even doen) en artistiek vormgegeven door Barry van As (Spookfish media).